Nogomet je najbolj priljubljeni šport na svetu. Po oceni spletnega portala Sportsshow ga spremlja skoraj polovica svetovnega prebivalstva. Si predstavljate? Vsak drugi Zemljan se zanima za ta šport, v katerem se vrti ogromno denarja. Ena manj znanih različic nogometa je futsal, dvoranska oblika malega nogometa, ki nam jo je predstavil trener in ustanovitelj Futsal kluba Trzin, Miran Bandur.

Dvoranski nogomet ali futsal, ki je trenutno najbolj razširjeni rekreativni šport na svetu, se je razvil pred 90 leti v Južni Ameriki iz potrebe po nenehnem igranju nogometa. Zaradi različnih vzrokov so namreč igranje velikega nogometa z zunanjih travnatih površin prestavili v pokrite dvorane. Pri postavljanju pravil so skušali ohraniti bistvene značilnosti zunanjega nogometa, dodali pa so mu nekaj prvin drugih dvoranskih športov, predvsem košarke in rokometa. Poimenovali so ga futsal, kar izhaja iz portugalskih in španskih besed za nogomet in dvorano (futebol de salão in fútbol de salon). Temperamentni Brazilci so ga takoj vzeli za svojega. »Številne nogometne zvezde so se veščin preigravanja učile z igranjem futsala,« je povedal Bandur. Igra se je kmalu razširila v Evropo, nekoliko pozneje v Severno Ameriko, danes pa se igra na vseh kontinentih. Priljubljenost te hitre in dinamične igre se vsako leto povečuje, a kljub temu najbrž nikoli ne bo dosegla priljubljenosti klasičnega nogometa. Je edina različica nogometa, ki se poleg klasičnega igra pod okriljem Svetovne nogometne zveze FIFA in evropske UEFA. Nad urejanjem pravil in organizacijo tekmovanj poleg njiju bdi tudi neodvisna Svetovna futsal zveza AMF. V Sloveniji se je zgodovina futsala uradno začela leta 1984, ko se je takrat še mali nogomet priključil Nogometni zvezi Slovenije (NZS). Danes pod njenim okriljem deluje približno 300 futsal klubov po Sloveniji, med katerimi je tudi Futsal klub Trzin.

Značilnosti futsala

Sprva zadržani Bandur se je razgovoril, ko je začel predstavljati igro. Futsal igrata dve ekipi petih igralcev, eden od njih je vratar. Poleg tega lahko za ekipo igra tudi do devet rezervnih igralcev, ki izvajajo neomejeno število letečih menjav. Igrajo z neodbojno žogo, ki je nekoliko težja in manjša od klasične nogometne. Igrišče je podobno rokometnemu, dolgo je od 25 do 42 metrov, široko od 16 do 25 metrov in omejeno z začrtano avt linijo. Igralna površina mora biti gladka in iz lesa ali umetne snovi. Gola sta velika 3 x 2 metra. Dinamična in hitra tekma traja dva polčasa po dvajset minut, med njima pa je do 15 minut odmora. V vsakem polčasu ima ekipa na voljo tudi eno minuto odmora. Za razliko od velikega nogometa se ura, ki meri igralni čas, ustavi ob vsaki prekinitvi. Prekrški se kaznujejo z direktnim, indirektnim prostim strelom ali kazenskim udarcem. Tudi pri futsalu se vsak prekršek v vratarjevem šestmetrskem polju ali igranje z roko kaznuje z najstrožjo kaznijo – s strelom na gol s šestih metrov. Igralec, ki prejme rdeči karton, ne sme več igrati. V naslednjih dveh minutah oziroma do prejema gola igra njegova ekipa z igralcem manj, potem ga zamenja drug igralec. »Posebnost futsala je tudi v tem, da lahko vsaka ekipa v polčasu naredi le pet prekrškov. Vsak naslednji je kaznovan s prostim strelom z desetih metrov ali mesta, kjer je bil storjen prekršek,« je povedal sogovornik. V primeru izločilnih bojev, ki se končajo z neodločenim izidom, se igrajo dvakrat po pet minut dolgi podaljški. V primeru neodločenega izida pa sledi izvajanje šestmetrovk. Prepovedanih položajev ni, žogo pa za razliko od nogometa v igro pošljejo z nogo. Futsal je hitrejši od velikega nogometa in zato atraktivnejši. Ves čas je treba dejavno spremljati dogajanje na igrišču. »Pri futsalu so pomembni tehnika, občutek za prostor, hitro odzivanje, predvsem pa odgovornost,« je večkrat poudaril Bandur.

Zapisan nogometu

Pred petimi leti so v Trzinu na pobudo nekdanjega nogometaša Mirana Bandurja, ki z družino že 20 let živi v starem delu Trzina, ustanovili Futsal klub Trzin. Bandur, sicer Štajerec, je bil vedno igralec velikega nogometa. Kot kadet, mladinec in pozneje član je igral v prvi slovenski ligi za nogometni klub Kovinar iz Maribora. Njegovo nogometno kariero je pri dvajsetih letih grobo prekinila poškodba in pozneje še dve operaciji kolena. Ljubezen do brcanja žoge je ostala, zato je rekreativno igral nogomet in se sčasoma vse bolj usmerjal v mali nogomet. »Priznati moram, da me je popolnoma prevzel,« je povedal. »Če bi se danes lahko znova odločal, bi zagotovo raje igral futsal, ker je veliko bolj dinamičen in atraktiven. Pri igri je veliko več odvisno od vsakega posameznika igralca, kajti na igrišču so samo štirje igralci in vsaka najmanjša napaka je kaznovana. Pri tej igri ni nobenega počitka. Igralci so vedno stoodstotno osredotočeni. Zelo hitro morajo razmišljati, se odzivati in tehnično obvladati žogo. Imeti morajo zelo dober pregled nad igro. Po drugi strani pa je futsal odlična osnova in najboljši trening za oblikovanje dobrega igralca velikega nogometa, kar nasprotno ne velja,« je prepričan. Eden od razlogov, da se je usmeril v trenerske vode, so bili tudi njegova sinova in njuni sovrstniki. Želel jih je spodbuditi in jim omogočiti, da bi s kombinacijo futsala in velikega nogometa izboljšali tehniko, igro enega na enega, igro dvojnih podaj, predvsem pa da bi osvojili igranje z obema nogama, v kar te futsal zaradi hitrosti igre prisili.

Futsal klub Trzin

Trzinska ekipa futsal U19 je pod vodstvom trenerja Mirana Bandurja v sezoni 2020/21 prvič igrala v slovenski futsal ligi. V hudi konkurenci so odigrali 14 prven stvenih tekem in se uvrstili na 11. mesto. »Igrali smo proti nasprotnikom, ki delujejo veliko dlje kot mi. Za njimi je ogromno treningov in tekem že od mlajših selekcij naprej. Letos pa je NZS zaradi covidne epidemije v kategoriji U19 dovolila igrati tudi starejšim igralcem, kar je nekatere ekipe še okrepilo, saj so zanje lahko igrali tudi nekateri člani,« pojasnjuje Miran. »Naši fantje so pokazali izvrstno igro in velik potencial za naslednje sezone. Treba je vedeti, da je bila to naša prva sezona, s katero smo pridobili veliko izkušenj, mnenj in informacij, ki jih bomo v prihodnje s pridom uporabili. »1236, Trzinu s’m zvest!« je na pobudo kapetana ekipe Aljaža Valenčaka postal motivacijski slogan, s katerim ekipa na začetku polčasov in med odmori vstopi v igro. Kmalu so nastale tudi majice s tem sloganom za naše navijače in zveste podpornike, a zaradi covida letos žal niso smeli vstopiti v dvorane in nas spodbujati,« še dodaja Bandur.

V Trzinu manjka športna dvorana

Igranje v državni ligi med drugim zahteva, da je treba vsako drugo tekmo organizirati doma. V začetku sezone si nihče ni predstavljal, koliko organizacije, usklajevanja in ne nazadnje tudi sredstev bo ta podvig zahteval. »V Trzinu nimamo ustrezne športne dvorane, zato smo vse domače tekme igrali v najeti športni dvorani Baza na Presarski cesti v Ljubljani. Poleg tega je bilo treba na vseh domačih tekmah poskrbeti za podporno ekipo, kot so zdravstvena oseba, zapisnikar, časomerilec, varnostniki in drugi organizatorji, pri čemer so nam nekateri občani velikodušno pomagali in se jim ob tej priliki za njihovo dobrodelno pomoč iskreno zahvaljujemo. Hvaležni smo tudi ekipama Pekosi in Šerifi (rekreativni članski ekipi futsala), ki sta nam omogočili nekaj skupnih treningov v njunih terminih.« Vsi termini za najem šolske telovadnice so namreč že nekaj let polno zasedeni z različnimi rekreativnimi dejavnostmi. »To pomeni, da naša ekipa nima stalnega termina za treninge. Žal zaradi prezasedenosti šolske telovadnice, kot kaže, tudi za naslednjo sezono nismo najbolj optimistični. Trenirali bomo vsaj trikrat na teden in trenutno še iščemo najugodnejše rešitve za najem prostora. Lahko pa povem, da imamo za naslednjo sezono zelo dobro ekipo in pričakujemo uvrstitev med prvih šest,« napoveduje Bandur.
Z zgraditvijo nove dvorane, ki jo občina Trzin načrtuje za leto 2022, jim bo lažje. Delovanje kluba bodo okrepili z mlajšimi selekcijami, saj opažajo, da je med mladimi vedno več zanimanja za futsal. »Poleg tega lahko otroci do 15. leta starosti igrajo velik in mali nogomet. S kombinacijo obojega lahko samo še izboljšajo tehniko igre. To pomeni tudi izboljšanje kakovosti igralcev v klubih, ki delujejo v okolici Trzina.« V občinah, ki nas obkrožajo, vključno s prestolnico, je razvit samo veliki nogomet. »Trenutno sta najbližja futsalova kluba, ki tekmujeta na uradnih tekmovanjih pod okriljem NZS, Litija in Vrhnika. Zato je Trzin izvrstna lokacija, ki s pridobitvijo nove športne dvorane kaže velik potencial za razvoj futsala in posledično tudi večje prepoznavnosti občine,« poudarja Bandur. »Prihodnje leto je v Španiji mladinsko evropsko prvenstvo v futsalu, upam, da bo tam tudi Slovenija. Še bolj pa upam, da bo med udeleženci tudi kateri izmed igralcev našega kluba.« Načrtov jim ne manjka, zagona tudi ne, bodo pa veseli kakršne koli pomoči pri organizaciji in dokumentiranju tekmovanj.
Pri njihovih prizadevanjih jih že zdaj podpirajo nekateri starši nadobudnih igralcev in seveda sponzorji: Europlakat d. o. o., PRTronic GmbH, Proind d. o. o., Parketarstvo Aleš Bratovž s. p., Pizzeria Olivia in Športno društvo Trzin.

Tanja Jankovič

Slovenija se je tudi letos uvrstila na evropsko prvenstvo v futsalu, na katerem se bo prihodnje leto med 19. januarjem in 6. februarjem na Nizozemskem pomerilo 16 najboljših ekip. Sicer je na evropskih prvenstvih igrala že šestkrat: leta 2003, 2010, 2012, 2014, 2016 in 2018, ko smo prvenstvo gostili v Sloveniji.

Komentiraj